Home Nieuws Opiniestuk: Waarom privacy belangrijk blijft
28
mrt
2020

Opiniestuk: Waarom privacy belangrijk blijft

De wereld staat in vuur en vlam en iedereen is ervan op de hoogte.
Hoe kan het ook anders? Er is weinig ontsnappen aan de constante mediastroom van verontrustende coronacijfers en pessimistische experten. Mensen zijn bang en hun zorgen zijn terecht.

Het gebrek aan voortschrijdend inzicht heeft vele landen ertoe gedwongen om nu radicale maatregelen te nemen tegen het virus om zo barsten in het medisch systeem te voorkomen. Daarom pleitte Marc van Ranst, professor in de virologie, op vrijdag 27 maart voor de invoering van een digitale applicatie die de onderlinge contacten van mensen in kaart brengt. Hij wil daarin het voorbeeld volgen van het Verre Oosten, waar het virus inmiddels onder controle is.

Als Westerling ben ik daar heel bezorgd over. Ik sta op mijn rechten en ik beschouw privacy als een van de fundamenteelste. Zelfs zij die beweren niets te verbergen hebben, geven niet zomaar aan iedereen het bedrag op hun spaarrekening prijs. Ook zou een garantie op het anonimiseren van gegevens zou niemand mogen geruststellen. Analisten kunnen namelijk met slechts enkele
onafhankelijke datapunten de juiste persoon aanduiden uit een grote testgroep . Dankzij deze nieuwe

trackers wordt het controleren van het gedrag van mensen gemakkelijker dan ooit. Voor de intocht van het digitale tijdperk moest justitie rekenen op haar fysieke mankracht om overtreders van de wet op te sporen. Nu zou dit eventueel kunnen gebeuren door een snugger computeralgoritme. Ik ben de eerste persoon om een daling van de criminaliteitscijfers toe te juichen, maar deze evolutie maakt de weg vrij voor een geheel andere definitie van misdaad.

Mensen mogen al lang niet meer alles in het openbaar zeggen. Voorlopig blijft dat beperkt tot extreme gevallen: racisten, genocide-ontkenners en nazi’s. Maar volgens sommige politieke partijen gaat dit niet ver genoeg. De linkse censuurtrein stoomt al uit het station bij het horen van de minst grappige cafémop. Met een sterke staat die humorovertreders weet te vinden, komt een orwelliaanse dystopie waar enkel newspeak wordt getolereerd zeer dichtbij.

Een groot deel van ons privéleven is reeds te koop bij verschillende internetgiganten. Dat is jammer, maar dat betekent dat we het overige stuk moeten blijven koesteren. Miljardenbedrijven zoals Facebook en Google zijn ook minder gevaarlijk dan de mensen die de regels maken. Als iemand zich niet houdt aan de afspraken op een commercieel platform, kan die persoon online uitgesloten worden door dat bedrijf. De meeste juridische straffen zijn veel zwaarder dan dat.

De implementatie van deze spionagesoftware zou uiteraard van tijdelijke aard zijn, gelukkig maar. Alleen normaliseert de regering zo verder de afbraak van onze privacy in ruil voor een vals veiligheidsgevoel. In landen zoals Taiwan, Zuid-Korea en Singapore heeft vooral een grote testgolf ervoor gezorgd dat dragers van het virus konden worden opgespoord. Zoiets is in België nooit gebeurd. Volgens artsen valt dit te wijten aan een gebrek aan middelen om testen te maken, maar eigenlijk doet dat er niet toe. Het feit is dat deze crisis niet opgelost gaat worden door halve maatregelen in te voeren die amper effect gaan hebben op de afvlakking van de besmettingscurve. De bevolking houdt zich strikt aan de maatregelen en iedereen doet zijn best. Laat gehoorzame burgers met rust.

Doorheen de geschiedenis zijn er miljoenen mensen gestorven voor een levensstijl die wij als normaal beschouwen. Ontelbare anderen die gebukt gaan onder ondemocratische regimes zouden liever van onze vrijheid genieten dan te leven in hun land van herkomst. Als hoe wij leven zo gewild is, moeten we dit niet in gevaar brengen. Stop met deze waanzin en schrap die app!